Египетското лешоядче Грошко, спасено от сигурна гибел

[ 2011-09-13 10:37:24 ]

 

През изминалия месец на египетско лешоядче в Природен парк „Русенски Лом” е поставен сателитен предавател:

(http://bspb.org/show2.php?id=1970&menu_id=33)

Малкото, което е едно от двете излюпени лешоядчета в парка през тази година, е кръстено Грошко. На 31 август Грошко за първи път успешно излита от гнездото си, но за последно е наблюдаван в 20:20 часа на 01.09.2011 г., когато се установява за нощуване в гнездото. Родителите му остават още два дни в района, но окончателно го напускат, като само мъжката птица се появява за няколко часа дни по-късно. Захранваният със слънчева светлина сателитен предавател, все още не получава достатъчен заряд, за да започне да предава сигнал, тъй като гнездовата ниша, в която лешоядчето прекарва най-много време, е сенчеста. Поведението на възрастните птици не показва, че малкото може да е живо.

На 8 септемри е проведено обстойно претърсване на района за откриване на останките от малкото. За най-голяма изненада, Грошко е намерен жив в короната на дърво в горист район край реката на около 300 метра от гнездовата ниша. Прегладнял, изтощен и вероятно отслабнал от седмицата прекарана без храна и вода, той въпреки всичко показва дух и борбеност. Вероятно рано сутринта на 2 септември е кацнал в самата корона на дървото и не е успял да отлети оттам и да достигне открито място или скали. Инстинктът не му е позволявал да слезе на земята, където е застрашен от наземни хищници. След като е попаднал в короната на дървото, родителите му не са успели да му помогнат и да го стимулират да излети, нито да го хранят.

След намирането на Грошко възнамерявахме да го върнем в гнездото, което да затворим с мрежа от плат и да го храним за период от около 10 дни, докато се възстанови и тогава да го освободим. За съжаление обаче се оказа, че опашката на Грошко е в лошо състояние. Този стресов период в живота е увредил всички опашни пера в една и съща линия в периода на растеж. Съществува опасност в по-късен период от живота, перата да се пречупят и така увредената опашка да застраши оцеляването на лешоядчето. Затова решихме да не рискуваме и късно вечерта на 8 септември, Грошко е транспортиран до Спасителния център за диви животни - „Зелен Балкани” в Стара Загора. Там ще бъде възстановен от изтощителния период и подложен на по-обстоен и професионален преглед. Надяваме се, че отново ще може да бъде върнат в дивата природа.


Първа храна за Грошко след седем дни. Увредените и вече уязвими опашни пера. Приемане на Грошко в Спасителния център за диви животни – „Зелени Балкани”. Грошко не е загубил много от теглото си.
Първа храна за Грошко след седем дни. Увредените и вече уязвими опашни пера. Приемане на Грошко в Спасителния център за диви животни – „Зелени Балкани”. Грошко не е загубил много от теглото си.
Грошко е хубавец :)
Грошко е хубавец :)